Noves excavacions permeten definir algunes cases al poblat de Castelló Sobirà de Sant Gervàs

Comparteix

Aquesta setmana finalitza el període d’excavacions d’aquesta temporada al jaciment medieval del Castelló Sobirà de Sant Gervàs, a la vall de Barcedana, a Gavet de la Conca. En aquesta ocasió s’està excavant entre el poblat i el castell per veure com es relacionen aquests dos elements.

La directora de les excavacions, Marta Sancho, ha explicat que “en aquests moments estem definint aquesta zona de contacte entre el castell i el poblat i hem trobat ja una sèrie d’àmbits, de cases; concretament n’hi ha una on ja hi tenim definides tres habitacions i, un cop ja tinguem definit el perímetre, anirem baixant al seu interior a veure què surt, què depara l’arqueologia”.

Aquesta és la primera campanya d’aquest nivell que es fa a la zona -tot i que es divideix en diverses temporades- i està realitzada pel Laboratori d’Arqueologia Medieval de la Universitat de Barcelona, a través dels projectes atorgats pel departament de Cultura de la Generalitat i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gavet de la Conca.

Excavacions al Castelló Sobirà de Sant Gervàs. / M.B.F.

El jaciment de Sant Gervàs ja va ser intervingut durant els anys 80 del segle passat per un equip de la Universitat de Barcelona, ja que es tracta d’un jaciment molt important a causa de les seves característiques peculiars.

En aquest sentit, Sancho ha detallat que es tracta “d’un dels exemples més clars que hi ha a Catalunya d’incastellamento, que és la concentració d’hàbitat a prop d’un castell, un hàbitat que abans potser estava dispers pel territori i que pels volts de mitjans del segle 11 s’acosta al castell i s’estableix al seu voltant amb una muralla que li dona la volta, un mur de tancament que tanca el poblat”.

Sancho també ha apuntat que “el que és significatiu és que les dimensions són molt grans i veiem un urbanisme molt ben pensat, reticular, amb uns carrers principals, uns altres que travessen i unes cases que s’obren als carrers per un costat i l’altre, de manera que tot fan pensar en una certa planificació urbanística”.

El poblat data dels segles XI i XII, a partir de finals de segle XIII entrà en decadència i al segle XV ja estava totalment abandonat.

La idea és que es pugui adequar el jaciment per ser visitable en un futur. Aquest projecte té una durada de quatre anys, però des de la direcció es remarca que es preveu que tingui continuïtat.