PallarsActiu es posiciona a favor dels JJOO d’hivern en considerar que “reactivaran l’economia i milloraran la connectivitat del Pirineu”

Comparteix

PallarsActiu, entitat publicoprivada que té per objectiu influir, promocionar i desenvolupar els interessos econòmics i l’emprenedoria del Pallars Jussà i Sobirà, ha emès un comunicat per donar suport a la candidatura catalana per organitzar els Jocs Olímpics i Paralímpics d’hivern del 2030, si el calendari ho permet, i si no, del 2034, al Pirineu català. Des de l’entitat consideren que “seria una oportunitat sense precedents per poder reactivar l’economia i millorar la connectivitat en unes comarques de muntanya que estan molt mancades d’inversions a tots nivells des de fa dècades”.

En el manifest fet públic asseguren que “poder organitzar aquests Jocs Olímpics comportaria, de ben segur, potenciar una economia més diversificada promovent d’aquesta manera un turisme més desestacionalitzat, la inversió en infraestructures enriquidores en el sector de referència de l’Alt Pirineu, com són els esports d’aventura, així com impulsar els esports d’hivern que es practiquen en aquestes contrades des de temps immemorials i amb una gran experiència en l’organització de campionats mundials de les categories esportives que entrarien en competició en la cita olímpica de 2030”.

Tot i això, remarquen que per tirar endavant una organització d’aquesta magnitud “caldrà garantir, en tot moment, el reequilibri mediambiental i la sostenibilitat en totes les dimensions del projecte”.

Des de l’entitat valoren positivament que la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH) “aposti per la destinació turística desestacionalitzada, l’alt interès cultural, natural, gastronòmic i esportius de la zona i que vagi de la mà de Barcelona”. En aquest sentit, asseguren que “sens dubte, aquest turisme permetrà el creixement d’altres sectors econòmics amb l’objectiu de generar una economia diversificada que incentivi fixar població al territori per allunyar el temut despoblament i feines sostingudes al llarg dels anys”.

En el manifest també posen en valor el fet que diversos empresaris i entitats empresarials de l’Alt Pirineu i Aran, de Ponent i de les Comarques Gironines, s’han posicionat a favor dels Jocs Olímpics per tal que “des del Pirineu puguem tornar a brillar al món”. Uns posicionaments, asseguren, que “reforcen el nostre convenciment en la candidatura de Catalunya a organitzar els Jocs”. També asseguren que “les entitats en contra d’organitzar els Jocs són pràcticament residuals”.

En el manifest també apunten que, més enllà de si Catalunya acaba organitzant o no els Jocs d’hivern de 2030, PallarsActiu reclama que el Govern català “incrementi, amb caràcter urgent, la inversió al Pirineu i a les comarques de muntanya per apaivagar el dèficit estructural permanent existent”. En aquest sentit, apunten que “és vital tenir accés a més recursos destinats a infraestructures i mobilitat amb l’objectiu d’assegurar l’arrelament de la població al territori i la garantia de disposar dels serveis bàsics, com l’accés a l’habitatge o la creació de serveis mancomunats”.

Altres aspectes clau que demanen des de PallarsActiu són l’arribada de la fibra òptica a tots els municipis i la garantia de cobertura mòbil. Així mateix, afegeixen que “també cal tenir accés i l’ús sostenible, inclusiu i equitatiu als recursos naturals, la gestió dels boscos i sòls agrícoles o la protecció de la indústria verda”.

Davant d’aquestes necessitats, PallarsActiu, d’acord amb el Consell d’Administració i el Consell Assessor, veu amb bons ulls la iniciativa del Govern llançada recentment d’impulsar l’elaboració de l’Agenda l’Estratègica del Pirineu amb l’horitzó 2030 i que serà “un full de ruta per orientar el desenvolupament sostenible de les comarques pirinenques els pròxims anys amb un segell i identitat propi”. També demanen que no s’estanqui la consulta sobre els Jocs Olímpics i que es continuï treballant per un projecte proactiu pel territori.